איך לשמר עובדים טובים? 6 טיפים שימושיים
לא קל למצוא עובד טוב באמת. גם עובדת מצוינת היא נכס שכדי לאתר ולגייס אותה נדרשת השקעת משאבים מרובה. עוד יותר קשה לשמר את העובדות והעובדים הטובים באמת - מצד אחד, בכל תפקיד ובכל מקום עבודה יש תובענות מסוימת. השגרה עצמה שוחקת, ואפילו מאוד, ולפעמים נוצר מרמור שלא בא לידי ביטוי מעל לפני השטח, אבל מבעבע בפנים ולבסוף מתפרץ. מצד שני, עובדת מצוינת יודעת שתוכל למצוא עבודה אחרת. במציאות שכזו כדאי, ובעצם חובה, להשקיע תשומת לב בשימור כוח האדם האיכותי - ו-6 הטיפים בעמוד זה הם התחלה מעולה.
1. פרגון (אותנטי)

/
עובדים טובים יודעים שהם טובים, אבל בכל זאת ישמחו תמיד לפרגון מצד הממונים עליהם. כשמחמיאים לעובד או עובדת, חשוב לפרט - לא להסתפק באמירה כללית בנוסח 'יופי של עבודה', אלא לציין מה הרשים אתכם ספציפית (היצירתיות, המאמץ יוצא הדופן, היכולת לרתום עובדים נוספים וכו').
בדומה לפרגון אותנטי, גם ביקורת בונה היא כלי חיוני לשימור עובדים - בתנאי שהיא ניתנת באופן מושכל. קודם כל רצוי לפרגן בפומבי ואילו לבקר עדיף ב-4 עיניים. בנוסף הדגש בביקורת הוא לא הטעות, הנזק או האכזבה, אלא מציאת דרכים לשפר את ההתנהלות בעתיד.
2. האצלת סמכויות (משמעותיות)
עוד ועוד מחקרים מגלים שתחושת משמעות היא אחד המפתחות העיקריים לשביעות רצון אמיתית של עובדות ועובדים, לפעמים אפילו יותר משכר גבוה. על-מנת שהעובדים ירגישו שהמאמץ היומיומי לא מושקע סתם מצידם, חשוב ליצוק תוכן אמיתי לכל תפקיד ולהאציל סמכויות.
מומלץ להתייעץ עם כל עובד לגבי מהות התפקיד והדרכים שבהן הוא יכול להביא לידי ביטוי מיטבי את היכולות והכישורים שלו.
3. מתנות (אישיות)

.
התגמול על עבודה הוא כמובן משכורת קבועה, בדרך כלל יש גם בונוסים, כאמור גם משמעות היא גמול בעל ערך - ועוד תוספת מבורכת שמסייעת לשמר את כוח האדם האיכותי היא מתנות. בפרט כדאי להעניק מעת לעת מתנות אישיות. ראש השנה ופסח הן הזדמנויות מקובלות, וכך גם יום ההולדת של כל עובד או עובדת, אבל אפשר למצוא כמובן גם מועדים אחרים. כשמחפשים מתנות לעובדים האפשרויות רבות ומגוונות, כמעט אינסופיות, כך שתוכלו להתאים אותן להעדפות הספציפיות של מי שעובד עבורכם: רמקול בלוטות' ממותג, תיק למחשב, ערכה לחוף הים, מחבת פרלינים, צידנית, שייקר, בקבוק תרמי, סט סכינים, ועוד ועוד.
ניתן גם להעניק לעובדים מתנות ממותגות עם לוגו החברה, כך גם יקבלו תחושת שייכות רבה יותר ועל הדרך ישווקו את החברה וירגישו גאים להיות חלק ממנה.
4. פגישות אישיות (קבועות)
.
כשנוצר משבר - עובדת שמביעה חוסר שביעות רצון, עובד שמאיים לעזוב - פגישה אישית היא צעד מתבקש. מנהלים חכמים לא מחכים למשברים אלא מקיימים פגישות אישיות קבועות, במטרה למנוע הצטברות מרירות ותסכול. כמובן שעצם קיומה של הפגישה לא ישיג את המטרה - דגש חשוב נוסף הוא יצירת אווירה שמעודדת פתיחות מרבית והנחה של כל האמת על השולחן, כולל דברים שאולי לא נעים לשמוע אבל חובה להיות מודעים אליהם.
5. אופק התפתחותי (לעתיד הרחוק וגם הקרוב)
.
השחיקה במקום העבודה היא תופעה כמעט בלתי נמנעת. גם מי שאוהבים שגרה ירגישו אחרי פרק זמן מסוים שהעבודה משעממת אותם ושהם מתקשים להמשיך לבצע את אותן פעולות יום אחרי יום אחרי יום אחרי יום, במשך שעות רבות. בהתאם חשוב מאוד ליצור עבור העובדות המצטיינות והעובדים המוכשרים מסלולי קידום. כמו כן מומלץ להציג בפניהם את אפשרויות ההתפתחות, הן לטווח הקרוב והן לטווח הרחוק יותר, ולוודא שתוך כדי התפקיד הנוכחי הם צוברים ניסיון ויכולות שיעזרו להם להתמודד בהצלחה גם עם האתגר הבא.
6. מקסימום התחשבות (יש חיים גם אחרי העבודה)
מידע נוסף שעולה ממחקרים עדכניים רבים לגבי שוק התעסוקה בעת הנוכחית הוא הצורך של העובדות והעובדים באיזון טוב יותר בין פנאי לעבודה. יש לא מעט תפקידים, ובפרט אלה האיכותיים, שמחייבים גמישות רבה מצד העובד - אבל במקביל כדאי לשקול היטב את הנחיצות של שליחת הודעה כזו או אחרת אחרי שעות העבודה. באופן דומה, אם עובד זקוק לחצי יום חופש או אפילו יום חופש מלא, כדאי להשתדל לבוא לקראתו. יחס גורר יחס, והתחשבות מובילה למחויבות מרבית כלפי מקום העבודה.